ANIMA - Ιστορία

Το εργαστήριο Καλλιτεχνικής και Δημιουργικής Εκπαίδευσης ANIMA λειτουργεί συνεχώς από το 1986, σε επιμορφωτικό επίπεδο και απευθύνεται σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά με την παροχή εκπαίδευσης ή/και με την οργάνωση καλλιτεχνικών δράσεων, δηλαδή πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους εκπαιδευτικούς, θεατρολόγους, μουσικολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, ηθοποιούς, χορευτές, ειδικούς παιδαγωγούς κ.ά.
Ιδρύθηκε από τη Μαρίνα Σωτηροπούλου - Ζορμπαλά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το αντικείμενο του εργαστηρίου ANIMA είναι η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Τα σεμινάρια και τα μαθήματα που διδάσκονται αφορούν τις παραστατικές τέχνες και ειδικότερα θέματα όπως:

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΗ
ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η λειτουργία του εργαστηρίου ΑΝΙΜΑ ξεκίνησε το έτος 1986 στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Αγ. Μελετίου, αρ. 56. Το 1990 η έδρα του μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Ευελπίδων, αρ. 29, όπου λειτουργεί μέχρι και σήμερα.
Η πορεία των δράσεων του εργαστηρίου ΑΝΙΜΑ χαρακτηρίζεται από συνεχώς αυξανόμενη εξωστρέφεια. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν συνεργασίες με θεσμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επίσης, ανάγλυφο για την ιστορία του εργαστηρίου ANIMA αποτελούν οι επιστημονικές και εκπαιδευτικές ημερίδες που διοργανώνει και πραγματοποιεί κάθε χρόνο, με σκοπό τη διάδοση των δραστηριοτήτων, του παιδαγωγικού υλικού που παράγεται από τους διδάσκοντες και τους διδασκόμενους και του πνεύματος δράσης που πρεσβεύει και υιοθετεί. Ενδεικτικές διοργανώσεις της τελευταίας δεκαετίας είναι:

  • Η εκπαιδευτική συνάντηση με θέμα «Τέχνη στην Εκπαίδευση», (θέατρο ΑΝΙΜΑ, 6/2006).
  • Η εκπαιδευτική συνάντηση με θέμα «Τέχνη στην Εκπαίδευση. Ειδικά θέματα», (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 5/2007).
  • Η επιστημονική ημερίδα με θέμα «Όταν η τέχνη φέρνει την ανατροπή στην εκπαίδευση. Σχολείο και Μουσείο», που συνδιοργανώθηκε με το Εργαστήριο Μουσικής και Ψυχοκινητικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, 5/2008).
  • Η 2η εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα «Όταν η Τέχνη φέρνει την «ανατροπή» στην Εκπαίδευση. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Τέχνες», που συνδιοργανώθηκε με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Κέντρο Γαία (Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, 5/2009).
  • Η 3η εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα: «όταν η τέχνη φέρνει την “ανατροπή” στην εκπαίδευση. Διδασκαλία μέσω Τέχνης στην Ελλάδα και τη Γαλλία». Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε με τη Γαλλική Πρεσβεία (Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, 5/2010).
  • Η 4η ετήσια εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα: «Όταν η τέχνη φέρνει την “ανατροπή” στην εκπαίδευση. Παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού», που συνδιοργανώθηκε με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, 5/2011).
  • Η 6η ετήσια εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα: «Όταν η τέχνη φέρνει την “ανατροπή” στην εκπαίδευση. Η αισθητική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών», που συνδιοργανώθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Γαλλικό Ινστιτούτο, 5/2013).
  • Η 7η ετήσια εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα: «Όταν η τέχνη φέρνει την “ανατροπή” στην εκπαίδευση. Η διδασκαλία της γλώσσας μέσω τέχνης», που συνδιοργανώθηκε με το Εργαστήριο Παιδαγωγικών Ερευνών και Εφαρμογών και το Εργαστήριο Μουσικής και Ψυχοκινητικής Αγωγής του ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης (Γαλλικό Ινστιτούτο, 17/5/2014).
  • Η 8η ετήσια εκπαιδευτική συνάντηση με θέμα: «Όταν η τέχνη φέρνει την “ανατροπή” στην εκπαίδευση. Η διαφορετικότητα”, που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Αργώ (28/5/2016).


Σταθμό στην ιστορία του εργαστηρίου ANIMA αποτελεί η ίδρυση του «Θεάτρου Γνώσης ANIMA», τις παραστάσεις του οποίου παρακολούθησαν πολλές χιλιάδες παιδιά στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Αττικής και της Εύβοιας και στις διάφορες θεατρικές σκηνές (θέατρο Altera Pars, θέατρο Κνωσσός, θέατρο Αργώ, θέατρο Χυτήριο κ.ά.).