Είπαν για εμάς

09 | 03 2021
Σχέσεις τόσο δυνατές και αληθινές...

Άνιμα!!! Τόσες αναμνήσεις, δυνατά συναισθήματα, πρωτόγνωρες εμπειρίες που θα μου μείνουν αξέχαστα... Ξεκίνησα το ταξίδι μου στην Άνιμα χωρίς να μπορώ να φανταστώ ότι θα μου έμενε χαραγμένο στην καρδιά μου... Άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ μας, που μέρα με τη μέρα γίναμε "οικογένεια"!! Σχέσεις τόσο δυνατές και αληθινές, άνθρωποι που βρίσκονται εκεί για να σε στηρίξουν και να σε αποδεχθούν ακριβώς όπως είσαι... Κι έτσι ανακαλύπτεις πού μπορείς να φτάσεις, ξεδιπλώνεις τα φτερά σου και πετάς... Το καλύτερο δώρο που έκανα στον εαυτό μου!!!!

Ειρήνη Κουφολιούλιου (Νηπιαγωγός, απόφοιτη 2019)
09 | 03 2021
Νιώθω γεμάτη...

Σε καμία περίπτωση αν δεν ζήσεις την εμπειρία της ΑΝΙΜΑ τα λόγια δε φτάνουν για να την περιγράψεις.. Οι άνθρωποι που την απαρτίζουν είναι καταξιωμένοι επιστήμονες, με πολυετή εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης και του θεάτρου, άνθρωποι δοτικοί, άνθρωποι σπουδαίοι και άξιοι θαυμασμού.. Είναι πάντα εκεί για σένα.. και είναι πάντα πρόθυμοι να σου δώσουν ό,τι καλύτερο έχουν για να σε βελτιώσουν, για να σε κάνουν να εκφραστείς, να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου αλλά και να ανακαλύψεις πτυχές του, που και ο ίδιος πιθανά να μη γνώριζες! Η ΑΝΙΜΑ για μένα ήταν παιχνίδι, χαρά, δημιουργία, νοιάξιμο και ένα ατέλειωτο ταξίδι εξερεύνησης στον κόσμο της Τέχνης και της παιδαγωγικής.. Νιώθω γεμάτη.. θα ήθελα βέβαια κ άλλο.. δεν είναι ποτέ αρκετή αυτή η συνδιαλλαγή.. Νιώθω ευγνωμοσύνη και άκρατο σεβασμό.. το μόνο σίγουρο είναι πως τέτοιες προσωπικότητες.. τέτοιους Ανθρώπους δεν συναντάς εύκολα στο διάβα σου.. Συνεχίστε να φωτίζετε τις καρδιές των ανθρώπων μέσω της δικής σας ενδόμυχης λάμψης.. Σας ευχαριστώ για όλα!

Κυριακή - Ιωάννα Καλτζίδου (Παιδαγωγός, απόφοιτη 2020)
09 | 03 2021
Το ταξίδι αυτό δεν το ανταλλάζω!

Η ΑΝΙΜΑ για μένα δεν είναι απλά μια σχολή. Η ΑΝΙΜΑ για μένα είναι έκφραση, δημιουργία, συναίσθημα, παιχνίδι και έμπνευση. Ό,τι και να πω για τους ανθρώπους που διδάσκουν εκεί.. θα είναι λίγο! Πότε δεν περίμενα ότι θα βρεθώ σε ένα τόσο γλυκό και φιλόξενο περιβάλλον. 
Το ταξίδι αυτό δεν το ανταλλάζω!

Δίχως ιδιαίτερη εμπειρία πάνω στο κομμάτι των τεχνών ως εκπαιδευτικό εργαλείο, ήρθα σε επαφή, αποκόμισα γνώση και εμπειρία πολύτιμη!
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για όλα όσα μου δείξατε και για όλη αυτή την αστείρευτη αγάπη που με γέμισε και θα με εμψυχώνει σε κάθε μου βήμα. 

Ουρανία Παναβέλη (Καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας, απόφοιτη 2020)
09 | 03 2021
Αν με ρωτήσει κάποιος

Αν με ρωτήσει κάποιος γιατί διάλεξα την ΑΝΙΜΑ η απάντηση είναι: γιατί έγινα πάλι παιδί.
Στην ΑΝΙΜΑ έπαιξα, γέλασα, γνώρισα ανθρώπους αξιόλογους.
Ταξίδεψα σε άγνωστα μονοπάτια της γνώσης. Δύσκολος δρόμος, όχι όμως ακατόρθωτος. Στην ΑΝΙΜΑ έμαθα πως αν αγαπάς κάτι, πρέπει να το παλέψεις μέχρι τέλους. Κι όταν φτάσεις στο τέρμα, νιώθεις αγαλλίαση και ταυτόχρονα μελαγχολία, γιατί το ταξίδι σου τελείωσε. Είσαι όμως πλέον έτοιμος να πετάξεις με οδηγό όλα όσα έμαθες σε αυτό το παιχνιδιάρικο ταξίδι.

Κατερίνα Ζούμπα (παιδαγωγός, απόφοιτη 2020)
23 | 09 2018
H Άνιμα είναι ένας υπέροχος χώρος δημιουργίας και έκφρασης ...

H Άνιμα είναι ένας υπέροχος χώρος δημιουργίας και έκφρασης που αξίζει να επισκεφτείς! Οι άνθρωποι που διδάσκουν εκεί, όμορφοι στην καρδιά και στο νου, σε καθοδηγούν να ανακαλύψεις μέσα από το θέατρο, την μουσική (και όχι μόνο!) τον πλούσιο κόσμο των συναισθημάτων που κρύβεις μέσα σου και να απελευθερώσεις την έκφραση σου! Μέσα σε ομάδες με ταλαντούχους ανθρώπους μαθαίνεις να μοιράζεσαι, να συνομιλείς, να κάνεις παύσεις, να οδηγείς την ομάδα και να ακολουθείς, να βιώνεις συναισθήματα πρωτόγνωρα και εμπειρίες που τις κρατάς σαν φυλαχτό! Ή Άνιμα είναι ένα μοναδικό ταξίδι της καρδιάς και του νου που με ακολουθεί σε κάθε μου βήμα! Πήγαινε κι εσύ και δοκίμασε, παίξε ανέμελα, γέλασε με την ψυχή σου, μάθε ότι η ζωή είναι απλή και θα καταλάβεις πολλά! Σας ευχαριστούμε από καρδιάς!

Κλαίρη Τζούφλα (Νηπιαγωγός, απόφοιτη 2012)
01 | 09 2018
... Επαναπροσδιορίστηκα, κατέκτησα, έμαθα!

Αποφάσισα να φοιτήσω στην Άνιμα, ενώ εργαζόμουν χρόνια ως επαγγελματίας ηθοποιός και δασκάλα θεατρικού παιχνιδιού. Οι εμπειρίες και η γνώση που απέκτησα αυτά τα δυο χρόνια, θα με ακολουθούν σαν επαγγελματία, αλλά και σαν άνθρωπο. Επαναπροσδιορίστηκα, κατέκτησα,   έμαθα!
Πέρασα δυο υπέροχα χρόνια μέσα σε εκείνο το ιδιαίτερο, το τόσο φωτεινό τελικά μέρος!
Χαίρομαι, που ανήκω σε αυτή την οικογένεια, που είμαι κι εγώ ένα ΑΝΙΜΑΚΙ!
Σας ευχαριστώ!

Άννα Θεοδωρίδου (Ηθοποιός- εμψυχώτρια- αφηγήτρια, απόφοιτος 2017)
28 | 07 2018
ΑΝΙΜΑ... είναι οι στιγμές, είναι οι αλλαγές, είναι οι εκρήξεις... είναι εσύ και οι άνθρωποι μαζί.

ΑΝΙΜΑ.. είναι αυτό, αυτός ή αυτή, είναι οι στιγμές, είναι οι αλλαγές, είναι οι εκρήξεις, είναι εσύ, είναι οι άνθρωποι, είναι εσύ και οι άνθρωποι μαζί.

ΑΝΙΜΑ, είναι μία συνθήκη, μία κατάσταση, μία δυναμική εμπειρία από δράσεις. Μία συνειδητοποίηση του εαυτού σου και των άλλων.

Και όταν πια δρας ουσιαστικά, όταν ενεργοποιείς μυαλό, σώμα, ενέργεια αισθάνεσαι την απελευθέρωση.

Και τότε επανακαθορίζεις την ματιά σου, επικεντρώνεις το βλέμμα σου.

Και οι άνθρωποι επανακτούν την δυνατότητα αυτοκαθορισμού, με τα μάτια των άλλων να είναι θετικές αντανακλάσεις μίας άνευ όρων αποδοχής.

Και τότε, όταν πια αισθανθείς ελεύθερη και ελεύθερος κατανοείς ότι η ουσιαστική μάθηση είναι φύσει απευλευθερωτική διαδικασία και η βιωματική παιδαγωγική σε μαθαίνει να χειραφετηθείς για να μπορέσεις στις ομάδες που υπεύθυνα θα αναλάβεις στη ζωή σου να κάνεις την δημοκρατικότητα, πράξη.

Και σε τάξη, όμως, να μην μπεις απολαμβάνεις την «τάξη» της δικής σου αταξίας.

Κάθε ανθρώπινο και ελευθεριακό χάος είναι ευπρόσδεκτο.

ΑΝΙΜΑ: κάτι απροσδιόριστο και πολύ συγκεκριμένο για την κάθεμία και τον καθένα μας. Κάτι που μας περιέχει και που και εμείς με την σειρά μας το ταξιδεύουμε όπου και αν βρεθούμε.

Ρόζα Μητροβγενή-Πολυχρονάτου (Δασκάλα, τελειόφοιτη Α' κύκλου 2017)
01 | 07 2018
η ΑΝΙΜΑ μου θύμισε την αξία της εκπαίδευσης ...

Κανείς δεν ξέρει όταν παίρνει μια απόφαση στη ζωή πού αυτή θα την/τον οδηγήσει και ποια/ποιος θα είναι τελικά όταν το ταξίδι ολοκληρωθεί. Από αλλού ξεκινάμε κι αλλού καταλήγουμε• από άλλους στόχους ξεκινάμε μέσω της διανόησης και σε άλλους καταλήγουμε μέσω του βιώματος και του συναισθήματος. Ανεκτίμητο το βίωμα, ανεκτίμητες και οι συνειδητοποιήσεις: άλλο να είναι το κέντρο σου και να μετατοπίζεσαι σε μια ευρύτερη αλήθεια, στην αλήθεια σου.

Η ΑΝΙΜΑ δεν είναι μια σχολή, ένα εκπαιδευτικό κέντρο. Είναι ένας τόπος εξερεύνησης του εαυτού. Και μέσα από αυτήν, ο εαυτός αναδύεται για να λάμψει και να χαρίσει φως και στους γύρω.

Η ΑΝΙΜΑ μου θύμισε την αξία της εκπαίδευσης: όχι όπως είναι αλλά όπως θα 'πρεπε να είναι, εάν ο στόχος είναι οι υγιείς σκεπτόμενοι άνθρωποι.

Μα πάνω από όλα μου χάραξε βαθιά στην καρδιά την έννοια της ομάδας και της συλλογικότητας. Πώς η ανθρώπινη ύπαρξη θριαμβεύει μέσω του ανήκειν, πώς η ασφάλεια που σου παρέχουν οι άνθρωποι γύρω σου είναι ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη της διδακτικής διαδικασίας. Πώς μέσω αυτής ο πειραματισμός και ανακάλυψη γίνονται ανάγκη.

Νιώθω (αγαπημένη λέξη στην ΑΝΙΜΑ) πως επιτέλους βρήκα τη χαμένη Ατλαντίδα και είμαι έτοιμη να καταδυθώ για να την εξερευνήσω!

Νομικού Κατερίνα (Ψυχολόγος, μεταφράστρια, τελειόφοιτη Α’ κύκλου 2018)
19 | 06 2018
τρέχεις να δεις, να νιώσεις, να αισθανθείς ...

Τρέχεις να προλάβεις το μάθημα, να μην καθυστερήσεις, να μη χάσεις ούτε λεπτό από την ομάδα. Τρέχεις να δεις, να νιώσεις, να αισθανθείς, να ακούσεις. Ενεργοποιείς όλες σου τις αισθήσεις και καταγράφεις νέες εμπειρίες. Κλείνεις τον κύκλο σου στην Σχολή και φεύγεις φορτωμένος εικόνες, σκέψεις, συναισθήματα. Γεμάτος υλικό να επεξεργαστείς, όρεξη να δημιουργήσεις, ανάγκη να κάνεις την ανατροπή στην καθημερινότητα, στην ζωή σου. Και κάμποσα χρόνια μετά, αφού κατασταλάξουν οι εμπειρίες, αφού αφομοιωθούν οι γνώσεις και επεξεργαστείς τα βιώματα, κάνεις έναν απολογισμό. Και αντιλαμβάνεσαι, πως έχεις γίνει πιο διορατικός, πιο ευέλικτος, πιο ΕΣΥ. Τολμάς να υποστηρίζεις την φαντασία και να την πηγαίνεις ένα βήμα παραπέρα. Τολμάς να επιζητάς να μαθαίνεις όχι για την Τέχνη, αλλά από την Τέχνη. Και αντιλαμβάνεσαι, ότι όλες οι θεωρίες περί Πολλαπλής Νοημοσύνης και Γνωστικής Εξέλιξης, έγιναν πράξη στην τάξη σου! Σας ευχαριστώ, με καθυστέρηση...

Χαρά Κουκουράκη (Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας, οικονομολόγος, απόφοιτος 2011)
17 | 06 2018
... Αρκεί να το θέλεις!

Ακόμα και αν οι φόβοι σου είναι μεγάλοι, η ANIMA υπάρχει για να σου αποδείξει ότι μπορείς... Αρκεί να το θέλεις!! Εδώ μέσα υπάρχουν μάτια που είναι πάνω σου για να κάνουν κάτι σπάνιο.. Να σε δουν να προχωράς, να σε ενθαρρύνουν, να σου μάθουν έναν διαφορετικό τρόπο μάθησης και αντίληψης, να σε αγκαλιάσουν. Μαζί τους θα παίξεις, θα βιώσεις, θα γελάσεις, θα αισθανθείς, θα κλάψεις και κάπως μαγικά θα αγαπήσεις, θα αποδεχθείς... τους άλλους... αλλά πάνω από όλα εσένα, όπως πραγματικά είσαι!! 
Ευχαριστώ για όλα ANIMA!!!!

 

Γρυλλάκη Μαρία (Βρεφονηπιοκόμος, τελειόφοιτη Α’ Κύκλου ΑΝΙΜΑ 2018)
17 | 06 2018
... 10 χρόνια μετά ξαναγύρισα στην "Ιθάκη" μου

10 χρόνια πριν αποφάσισα να κάνω ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας , έτσι επιβιβάστηκα στο Ανιμόπλοιο.

Οι περιπέτειες πολλές . Το ταξίδι δύσκολο… Οι γνώσεις και οι εμπειρίες ατελείωτες, όσες και οι συγκινήσεις. Η παλέτα των συναισθημάτων ξετυλίγεται και τυλίγεται διαρκώς. Οι παλιοί σύντροφοι στο πλοίο λιγοστεύουν. Τα τελευταία 8 χρόνια είμαι μόνο εγώ, απ’ τους παλιούς, και ο καπετάνιος στο πλοίο. - Δημήτρη που πάμε? ρωτάω συχνά. - Θα δεις…  μου λέει. Και είδα. - Βλέπω λιμάνι,  του λέω. - Τι γράφει; μου λέει. – ΑΝΙΜΑ... του λέω. - Φτάσαμε, μου λέει.

Όλο αυτό το Καιρό περίμενα να φτάσω στην " Ιθάκη ". Και τη βρήκα. 10 χρόνια μετά ξαναγύρισα στην " Ιθάκη " μου. Στην ΑΝΙΜΑ μου. Το πλοίο έδεσε. Για τα καλά. Νέοι σύντροφοι. Όμορφοι άνθρωποι.  - Και τώρα? - Τώρα... θα δεις, μου ξαναλέει.

Γιάννης Πετράκης (Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας, εμψυχωτής θ.π., απόφοιτος 2008)
16 | 06 2018
ΑΝΙΜΑ μια λέξη ...

AΝΙΜΑ μια λέξη αλλά τόσα πολλά συναισθήματα, όχι από αυτά που έχουμε  ξεχάσει να τα βιώνουμε στον κόσμο, εκεί έξω, αλλά από τα άλλα, τα αληθινά που μέσα από αυτά βρίσκει ο καθένας την δική του αλήθεια. Νιώσε το κάλεσμα της και ξεκίνα ένα μαγικό ταξίδι. Στο ταξίδι αυτό θα βρεις αγάπη, κατανόηση, συγκίνηση, χαρά αλλά θα  σε κάνει και πλούσιο στη  φαντασία στη δημιουργικότητα μα πάνω από όλα θα σε κάνει  ΟΜΑΔΑ.

Νεκταρία Γκουντούρα (Ειδική παιδαγωγός, απόφοιτος 2018)
15 | 06 2018
... ένα ταξίδι Αναπάντεχο... Νέο... Μοναδικό...

Ένα ταξίδι αλλιώτικο από τα άλλα... Αναπάντεχο… Νέο… Ιδιαίτερο… Μοναδικό… Ανατρεπτικό

Χρόνια  πολλά, Αναπάντεχο, Νέο, Μοναδικό και σίγουρα Ανατρεπτικό μυστικό μου γιατί κανένας δεν περιμένει  αυτό που θα ζήσει αφού προβληματιστεί, θα ανανεωθεί και στο τέλος θα ανατρέψει πολλά από αυτά που θεωρούσε δεδομένα στη ζωή. Ένα ταξίδι, με μια ομάδα με κοινό στόχο και πολλές ευκαιρίες!!!  Ανοίξου διάπλατα, δώσε φως και πάρε και εσύ την λάμψη από  αλλά αστέρια σε ένα δρόμο δύσκολο με τις κακές σκέψεις να καραδοκούν και εσύ για κάποιες ώρες να τους ξεγλιστράς και να ζεις ελεύθερος!

Καλλή Ερμίδου (Νηπιαγωγός, απόφοιτος 2016)
10 | 06 2018
... πριν 18 χρόνια τέλειωσα και νιώθω πως ήταν χθες!

«Ξεκίνησα τη σχολή ΑΝΙΜΑ το 1998 και τελείωσα το 2000! Πριν 18 χρόνια τέλειωσα και νιώθω πως ήταν χθες!!! Καταλαβαίνω όμως καλά, γιατί η εμπειρία αυτή μου φαίνεται τόσο κοντινή... Γιατί δεν έπαψα στιγμή να αξιοποιώ  και να χρησιμοποιώ τα όσα σπουδαία διδάχτηκα. Τότε δούλευα μόνο με παιδιά προσχολικής ηλικίας, σήμερα δουλεύω και με παιδιά δημοτικού.

Η ένταξη των τεχνών στην εκπαίδευση είναι ζητούμενο και η ΑΝΙΜΑ μου έδωσε τα εργαλεία ώστε να κάνω το ζητούμενο αυτό πράξη. Εκεί έμαθα πως να χρησιμοποιώ το θέατρο, τη μουσική, τον ήχο, την κίνηση, τη σωματική έκφραση  μέσα στην τάξη. Εκεί έμαθα να δημιουργώ τις συνθήκες ώστε τα παιδιά να θέλουν να μαθαίνουν και ν’ απολαμβάνουν την κατάκτηση της γνώσης. 2 χρόνια εκπαίδευσης, ακαδημαϊκού επιπέδου μου έδωσαν τόσα εφόδια που, μπορώ πια να πω με σιγουριά ότι, είναι ανεξάντλητα.

Συνέχισε ΑΝΙΜΑ το έργο σου. Σε έχουμε ανάγκη, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, όλοι!!! Γιατί, το σχολείο είναι πλοίο και η γνώση μακροβούτι. Γιατί, χρειαζόμαστε καπετάνιους πολλούς να ταξιδεύουνε με πάθος και δασκάλους, όπως ο Δημήτρης Ζορμπαλάς και όλοι οι καθηγητές της ΑΝΙΜΑ  να μας εκπαιδεύουν για μεγάλα ταξίδια. Μεγάλο ευχαριστώ, ΑΝΙΜΑ.»

Μαρία Παυλοπούλου (Εκπαιδευτικός προσχολικής ηλικίας, εμψυχώτρια, απόφοιτος 2002)
10 | 06 2018
"το παιχνίδι και η αγάπη είναι στην ANIMA" ...

"το παιχνίδι και η αγάπη είναι στην ANIMA" έγραφε ο μαυροπίνακας καθώς έμπαινα στην αίθουσα την πρώτη μου μέρα.
Ο χώρος; Όχι πολύ μεγάλος, αλλά αρκετά μεγάλος για να χωρέσει 18 διαφορετικούς ανθρώπους που επρόκειτο να τσαλακωθούν, να ονειρευτούν, να δεθούν, να εκφραστούν, να δώσουν και να πάρουν.
Όπως και οι καρδιές των καθηγητών μας. Αρκετά μεγάλες ώστε να χωρέσουν μέσα σε αυτές ακόμη ένα τμήμα, ακόμη μια τάξη από τρελόπαιδα, ακόμη μια χρονιά, Μια χρονιά που περνάει σαν νερό, μέσα από βιωματικές ασκήσεις και παιχνίδια με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχεις συνηθίσει, και που σκοπό έχουν να βουτήξεις στα πιο βαθιά μονοπάτια του εαυτού και της ψυχής σου.

Φαντασία,δημιουργικότητα,δεκτικότητα,εξέλιξη, άγχος αλλά και ηρεμία, αγάπη, γέλιο αλλά και κλάμα, εκφραστικότητα, ασφάλεια, παιχνίδι, ΠΡΟΣΜΟΝΗ. Αυτές είναι πραγματικά πολύ λίγες από τις λέξεις που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν τη φοίτηση μου τον πρώτο χρόνο στην ANIMA.

Το παιχνίδι, η αγάπη και το παιδί που κρύβεις μέσα σου, ΕΙΝΑΙ η ANIMA!
Σας ευχαριστώ για όλα!


 

Γιάννης Μακρής (Γραφίστας, απόφοιτος Α’ κύκλου ΑΝΙΜΑ 2018)
08 | 06 2018
μια εμπειρία που θα με ακολουθεί ...

Ανιμα..  2 χρόνια γεμάτα αγάπη, φαντασία, δημιουργικότητα, έκφραση, χαρά, συγκίνηση και ζεστασιά! Μία ομάδα με πολύ διαφορετικούς ανθρώπους που ενωθήκαμε με τη μαγεία της ΑΝΙΜΑ. Μαζί εξερευνήσαμε, παίξαμε, εξελιχτήκαμε, δεθήκαμε και ζήσαμε μοναδικές στιγμές! Μια εμπειρία που θα με ακολουθεί σε κάθε επόμενο βήμα..  Ευχαριστώ!

Μαίρη Ζαγγογιάννη (Νηπιαγωγός, απόφοιτος 2018)
06 | 06 2018
τα φτερά είχαν ανοίξει ...

Έπαιζα θέατρο από τα εφηβικά μου χρόνια. Έπαιζα παιχνίδια με τα παιδιά σε κατασκηνώσεις, σε θεατρικές ομάδες. Τα παιδιά διασκέδαζαν μαζί μου. Δεν μπορούσα όμως να πάω παρακάτω. Αισθανόμουν ανεπαρκής.

Ύστερα από ένα σημάδι της ζωής κατέληξα ένα απόγευμα (Οκτώβριος του 2008) στην Anima. Πρώτη μέρα μαθημάτων…. Την πρώτη χρονιά έγινα ένα παιδί, ένα παιδί που του χάρισαν νέους φίλους και Δασκάλους/Εμψυχωτές με ιδέες μόνο για παιχνίδια…. ΟΥΑΟΥ!!!!! Παιχνίδια σε δρόμους ξεχασμένους από χρόνια, με πορεία προς την προσωπική φαντασία, την ομαδικότητα και την έκφραση. Τη δεύτερη χρονιά ήρθε η στιγμή τα παιχνίδια να μπούνε σε μια γλυκιά σειρά (σαν τραινάκι) και να μεταμορφωθούν σε προσωπικό εργαλείο. Τα φτερά είχαν ανοίξει, ένα αεράκι φύσηξε τον Μάιο του 2010 κι άρχισα δειλά-δειλά να πετάω.

Η Anima για μένα δεν σταμάτησε εκεί. Συνεχίζει να με στηρίζει με τα σεμινάριά της, την αγάπη της και την υποστήριξή της σε ότι κάνω.

Για τα χρώματα και το δρόμο προς την φαντασία και τη δημιουργικότητα ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Βιολέττα Σωτηρίου (Εμψυχώτρια, ηθοποιός, απόφοιτος 2010)
06 | 06 2018
... έχεις ήδη αργήσει!

Anima: ψυχή, θα σου εμφανίσει το λεξικό. Και θα' χει δίκιο. Ό,τι και αν έψαχνες, αυτό που θα βρεις εκεί, δεν το' χεις φανταστεί. Η αγάπη είναι εκεί, η - χωρίς όρους- αποδοχή, ο σεβασμός, το παιχνίδι που δεν πίστευες ότι θα ξαναπαίξεις, η βιωματική γνώση που δεν βρήκες πουθενά, όσο και αν ήθελες, ο βαθύτερος σου εαυτός που ποτέ δεν συνάντησες, είναι εκεί.. Άρπαξε την ευκαιρία σου! Έχεις ήδη αργήσει!

Στέλλα Αξιώτη (Βρεφονηπιοκόμος ΤΕΙ, απόφοιτος 2018)
06 | 06 2018
κάτι σαν αποτίμηση ...

Οι στόχοι των αποφάσεών μας είναι συνήθως προκαθορισμένοι και σαφείς, σχεδόν αυστηροί .Υπάρχουν, όμως, και αποφάσεις-ευτυχείς συγκυρίες-, που απρόβλεπτα σου αλλάζουν ολόκληρη την οπτική. Έτσι θα ονομάσω τον πρώτο χρόνο στην Anima, «ευτυχή συγκυρία», νιώθοντας τυχερή που τόλμησα να μπω στην ομάδα αυτή! Οι εκπαιδευτικές μου απαιτήσεις καλύφθηκαν. Ταυτόχρονα, όμως, οι στόχοι μου πήγαν αρκετά παραπέρα, όταν συνειδητοποίησα πως μπροστά μου ανοίγεται ένας άλλος κόσμος. Μέσα από την ομάδα κατάλαβα ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος να διδάξεις, πως γίνεται κι "αλλιώς": χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του θεάτρου, της μουσικής και των τεχνών γενικότερα. Πολύ περισσότερο, όμως, αντιλήφθηκα τη δύναμη του να εξελίσσεσαι μέσω της αλληλεπίδρασης με άλλα άτομα, και όχι διεκπεραιωτικά με μια απλή καταγραφή ασκήσεων ή μια επιφανειακή προσέγγισή τους . Η βιωματική εμπειρία είναι εκείνη που αναδεικνύει πτυχές που ούτε φαντάζεται κανείς ότι έχει, με τη σκληρή πραγματικότητα να έχει καταπατήσει κάθε είδους έκφραση. Σωματική, πνευματική και ψυχική ανάταση, ένας άλλος παράλληλος κόσμος που σου δίνει πνοή μέσα στην ατέλειωτη μονοτονία και σου βγάζει τη θλιμμένη και κουρασμένη μάσκα του "πρέπει". Το παιχνίδι γίνεται μέσο έκφρασης και διδασκαλίας, συνδυάζοντας τις πιο βασικές λειτουργίες της ομαδικότητας. Ένα ταξίδι που ο καθένας θα ευχόταν να το είχε ξεκινήσει από τα σχολικά του χρόνια!

Φωτεινή Τύρου (Θεατρολόγος, απόφοιτη Α΄κύκλου 2018)
05 | 06 2018
λέξεις γεμάτες Νόημα ...

Ανακαλώντας την 2χρονη εμπειρία μου με την Άνιμα, μου έρχονται στο μυαλό λέξεις γεμάτες Νόημα.

Αγάπη / Ασφάλεια – Βήματα – Γνώση / Γέλιο – Δικαιοσύνη – Ελπίδα /  Έκφραση – Ζωή – Ήλιος – Θέατρο / Θαλπωρή – Ικανοποίηση – Καλοσύνη / Καινούριο – Λύσεις – Μουσική / Μεράκι – Νίκες (προσωπικές) – Ξεκούραση  / Ξεγνοιασιά – Ομάδα / Ομορφιά – Παιχνίδι /  Πρόοδος – Ρομαντισμός – Σώμα / Συγκίνηση – Τέχνη – Υγεία – Φιλία – Χαρά – Ψυχή -  Ωκεανούς...ονείρων

Εγώ και ο εαυτός μου... Εγώ εξ ολοκλήρου.. Εγώ και η ομάδα. Εγώ ανήκω σε ομάδα. Εμείς μαζί..

Teaching through the arts.. Teaching though your body, through your mind, through your  soul, through the all of you..

Ευχαριστώ θερμά τους καθηγητές μας που μας αγκάλιασαν και μας έδειξαν ένα δρόμο διαφορετικό, απρόσμενο, άλλο και ίσο προς όλους…

Χρύσα Μαρούλη (Νηπιαγωγός, απόφοιτη 2018)
04 | 06 2018
το ταξίδι στην ΑΝΙΜΑ ...

Φαντασία, δημιουργικότητα, έκφραση, συναισθήματα,ψυχή,παιχνίδι.....Το ταξίδι στην ΑΝΙΜΑ  είναι κάτι μαγικό.. Και αυτό γιατί σε ταξιδεύει σε μέρη που δεν ήξερες ότι θα καταφέρεις να πας ποτέ σου. Γνωρίζεις την τέχνη από μια άλλη, πολύ όμορφη πλευρά, γνωρίζεις ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεσαι συναισθήματα, εμπειρίες και στιγμές και δένεσαι τρομερά μαζί τους. Το κυριότερο όμως όλων και αυτό που είναι πιο σημαντικό από όλα, είναι ότι γνωρίζεσαι με τον εαυτό σου. Ξεδιπλώνεται μια άλλη πτυχή του εαυτού σου, ειλικρινής, που δεν ήξερες ότι υπάρχει και αυτό είναι κάτι μαγικό! Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπειρία αυτή και για όλα αυτά που καταφέρατε να μου χαρίσετε..!

Χριστίνα Γαβαλάκη ( Νηπιαγωός, τελειόφοιτη Α’ Κύκλου ΑΝΙΜΑ 2018)
03 | 06 2018
... μια λέξη που χαράζεται

ΑΝΙΜΑ… μία λέξη που χαράζεται ανεξίτηλα στην καρδιά και στο μυαλό σου. Στην ΑΝΙΜΑ γνωρίζεις, δημιουργείς, ανακαλύπτεις, μαθαίνεις, μοιράζεσαι, δίνεσαι, ανατρέπεις, εξελίσσεσαι, δένεσαι, ωριμάζεις, παίζεις, πετάς ψηλά! Όλα αυτά εσύ τα κάνεις έχοντας κεραίες ενεργοποιημένες συνεχώς! Μέσα από το παιχνίδι και τα γέλια μαθαίνεις, μέσα από την ομάδα και τους δασκάλους γνωρίζεις τον εαυτό σου, μέσα από τις δυσκολίες κάνεις άλματα.  Χρειάζεσαι καλή διάθεση, μεράκι, άνετα ρούχα και όλα τα άλλα αναπτύσσονται και εκτυλίσσονται σχεδόν μαγικά…

Ολοκλήρωσα τον πλήρη κύκλο σεμιναρίων – μαθημάτων και «φεύγω» γεμάτη με  όμορφες αναμνήσεις, πλούσιες εικόνες, ποικίλα συναισθήματα, νέες γνώσεις και καλούς φίλους! Γράφω «φεύγω», γιατί όποιος ζήσει και αγαπήσει την ΑΝΙΜΑ δε φεύγει ποτέ από εκεί…

Αμαλία Παπίδα (Δασκάλα, απόφοιτος 2018)
01 | 06 2018
... αυτό είναι η ΑΝΙΜΑ

Η διαδικασία που η κάμπια μέσα από ένα ταξίδι μεταμόρφωσης και κατανόησης του εαυτού της γίνεται επιτέλους αυτό που πραγματικά ήταν... πεταλούδα… Αυτό είναι η ΑΝΙΜΑ. Γκρεμίζει όλα τα στερεότυπα που σε έχουν κάνει όπως είσαι… κ’ ξαναχτίζεσαι από την αρχή… γίνεσαι αυτός που θα ήσουν αν δε σε στένευε ο έξω κόσμος… Μπαίνεις στη σχολή κλειστός και μαγκωμένος κ φοβισμένος... και βγαίνεις ανοιχτός και έτοιμος να αντιμετωπίσεις τα πάντα αλλιώς… ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!

Αλεξάνδρα Νερούτσου (Θεολόγος, τελειόφοιτη Α’ Κύκλου ΑΝΙΜΑ 2018)
29 | 05 2018
για μένα η ΑΝΙΜΑ υπήρξε τρόπος ζωής ...

Στα πλαίσια της αναζήτησής μου για ευρύτερη καλλιτεχνική παιδεία, ανακάλυψα το Κέντρο Καλλιτεχνικών Σπουδών Άνιμα. Εκεί τελειοποίησα τις γνώσεις μου για τον τομέα της εμψύχωσης, όπου ενεργοποιούμουν ήδη ως κλόουν. Εκεί διεύρυνα γενικά τους ορίζοντές μου στην εφαρμογή της καλλιτεχνικής παιδείας στο σχολείο, στην ιδιότητά μου ως εκπαιδευτικός, αλλά κι ως καλλιτέχνης(ζωγράφος και συγγραφέας). Με αφορμή μάλιστα ένα πολύ ενδιαφέρον μάθημα Ανατροπών με τον Δημήτρη Ζορμπαλά, έγραψα ένα παιδικό κείμενό μου με θεματολογία την Κυκλοφοριακή Αγωγή των παιδιών.

 Γενικά ανακάλυψα, εκτός από την ευρύτητα που μπορεί να διακρίνει την Παιδαγωγική, όταν συνδυάζεται με την τέχνη, και τρόπους διαχείρισης προβλημάτων συμπεριφοράς των παιδιών με πρωτότυπους τρόπους(π.χ. έκφραση ντροπαλών παιδιών μέσα από το μαύρο θέατρο, που τους δίνει την δυνατότητα κρυμμένα να εκφράζονται με μεγαλύτερη ευκολία). Για μένα η Άνιμα υπήρξε τρόπος ζωής και κατάκτησης εναλλακτικής γνώσης, που αφορά όσους αναζητούν το διαφορετικό, το αλατοπίπερο τελικά στην εκπαιδευτική ή καλλιτεχνική τους πορεία.

Κατερίνα Πουλιάση (Νηπιαγωγός, ζωγράφος, συγγραφέας, εμψυχώτρια, απόφοιτος 2007)
28 | 05 2018
βάλε στις βαλίτσες σου ...

Ένα πολύ όμορφο ταξίδι!! Βάλε στις βαλίτσες σου: θετική σκέψη, όρεξη, αγάπη και ξεκινά! Όταν θα φτάσεις θα βρεις κι άλλους ταξιδιώτες που όλοι μαζί θα ανακαλύψετε καινούργια μονοπάτια για να εξερευνήσετε! Η εμπειρία αυτή θα σου μείνει αξέχαστη!

Ευαγγελία Σαρλάνη (Β. Βρεφονηπιοκόμου, τεχνολόγος - ακτινολόγος, απόφοιτος 2018)
06 | 05 2018
και παίρνεις την απόφαση ...

Και παίρνεις την απόφαση να διαθέσεις χρόνο και χρήματα για μια μετεκπαίδευση ως εκπαιδευτικός οποιασδήποτε βαθμίδας.. και κάθε φορά που φεύγεις από την ΑΝΙΜΑ νιώθεις κάτι παραπάνω από απλή ικανοποίηση.

Νιώθεις ότι συμμετέχεις σε ένα ταξίδι δημιουργίας και ανακάλυψης... μια εμπειρία μοναδική και αναντικατάστατη... αξίες πέρα από τον χρόνο και το χρήμα! Ευχαριστούμε ΑΝΙΜΑ για όλα!

 

 

Μελίνα Βουκελάτου – Κολυβά (Νηπιαγωγός, τελειόφοιτη Α’ Κύκλου ΑΝΙΜΑ 2018)
26 | 04 2018
... νιώθω πως ήταν χθες!!!

Ξεκίνησα τη σχολή ΑΝΙΜΑ το 1998 και τελείωσα το 2000! Πριν 18 χρόνια τέλειωσα και νιώθω πως ήταν χθες!!! Καταλαβαίνω όμως καλά, γιατί η εμπειρία αυτή μου φαίνεται τόσο κοντινή... Γιατί δεν έπαψα στιγμή να αξιοποιώ  και να χρησιμοποιώ τα όσα σπουδαία διδάχτηκα. Τότε δούλευα μόνο με παιδιά προσχολικής ηλικίας, σήμερα δουλεύω και με παιδιά δημοτικού.

Η ένταξη των τεχνών στην εκπαίδευση είναι ζητούμενο και η ΑΝΙΜΑ μου έδωσε τα εργαλεία ώστε να κάνω το ζητούμενο αυτό πράξη. Εκεί έμαθα πως να χρησιμοποιώ το θέατρο, τη μουσική, τον ήχο, την κίνηση, τη σωματική έκφραση  μέσα στην τάξη. Εκεί έμαθα να δημιουργώ τις συνθήκες ώστε τα παιδιά να θέλουν να μαθαίνουν και ν’ απολαμβάνουν την κατάκτηση της γνώσης. 2 χρόνια εκπαίδευσης, ακαδημαϊκού επιπέδου μου έδωσαν τόσα εφόδια που, μπορώ πια να πω με σιγουριά ότι, είναι ανεξάντλητα.

Συνέχισε ΑΝΙΜΑ το έργο σου. Σε έχουμε ανάγκη, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, όλοι!!! Γιατί, το σχολείο είναι πλοίο και η γνώση μακροβούτι. Γιατί, χρειαζόμαστε καπετάνιους πολλούς να ταξιδεύουνε με πάθος και δασκάλους, όπως ο Δημήτρης Ζορμπαλάς και όλοι οι καθηγητές της ΑΝΙΜΑ  να μας εκπαιδεύουν για μεγάλα ταξίδια. Μεγάλο ευχαριστώ ΑΝΙΜΑ.

Μαρία Παυλοπούλου ( Εκπαιδευτικός προσχολικής ηλικίας, Εμψυχώτρια, απόφοιτος 2002)