Σεμινάριο Μουσικοκινητικής: «Ο Μουσικός Αυτοσχεδιασμός ως εργαλείο απελευθέρωσης, δημιουργίας και μάθησης μέσα από τη Μουσικοκινητική Αγωγή C. ORFF»

Σάββατο, 16/3/19 με την Κατερίνα Αδαμοπούλου

Το Εργαστήριο Καλλιτεχνικής και Δημιουργικής Εκπαίδευσης Anima ανακοινώνει τη διοργάνωση Επιμορφωτικού Σεμιναρίου στο πλαίσιο του κύκλου Σεμιναρίων πάνω στην προσέγγιση - επεξεργασία εκπαιδευτικών θεμάτων «μέσω των τεχνών».

H Μουσικοκινητική Αγωγή C. Orff είναι ένα πρότυπο μουσικοκινητικό σύστημα που βασίζεται στην ένωση της μουσικής, της κίνησης και του λόγου. Η ένταξή της στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ, αφού μπορεί να αποτελέσει μέσο για την επίτευξη ποικίλων βασικών παιδαγωγικών στόχων: μυεί τα παιδιά στον κόσμο της μουσικής και καλλιεργεί την κινητικότητα και την εκφραστικότητα του σώματος, εξασκεί την παρατηρητικότητα, τη συγκέντρωση, την ετοιμότητα, τη φαντασία και ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την πρωτοβουλία. Για τους λόγους αυτούς αξιοποιούνται μουσικές δραστηριότητες ρυθμού, κίνησης, λόγου και τραγουδιού.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:

Οι παιδαγωγοί του 20ου αιώνα διαμόρφωσαν μια αντίληψη για τον αυτοσχεδιασμό ως μία φυσική και αβίαστη διαδικασία γένεσης η οποία πίστευαν ότι ταιριάζει στον αυθορμητισμό των παιδιών αλλά ταυτόχρονα αντιστοιχεί σε αναπαραστάσεις του τρόπου που μαθαίνεται η μητρική γλώσσα (Campbell, 2009). Το σεμινάριο αυτό θα πυροδοτήσει και θα αφυπνίσει την ανάγκη και την ικανότητα που κάθε άνθρωπος έχει να «αυτοσχεδιάζει». Αυτό θα γίνει μέσα από μουσικές δραστηριότητες. Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν νέους τρόπους διδασκαλίας βασικών εννοιών της μουσικής όπως το ρυθμό, τη μελωδία, το μουσικό μέτρο και τη φόρμα. Μέσω της προσέγγισης της μουσικοκινητικής αγωγής C. Orff, από τον λόγο στην κίνηση και τη μουσική, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να δημιουργούν κάτι καινούριο στη στιγμή και να το αξιοποιούν εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά. Ο αυτοσχεδιασμός θα γίνει το μέσο μιας βιωματικής εμπειρίας, το μέσο για πειραματισμό, αυτονομία και άσκηση της ελευθερίας. 

Αναλυτικότερα, στα θέματα του σεμιναρίου περιέχονται:

  • To Jazzwalk και ρυθμικά παιχνίδια γνωριμίας της ομάδας. 
  • Scat singing! Αυτοσχεδιάζω ρυθμικά και μελωδικά μέσα από το τραγούδι.
  • Πως γεννιέται μία μουσική παρτιτούρα από την κίνηση-το λόγο-τα σχήματα-τα χρώματα.
  • Πόσοι τρόποι υπάρχουν να αυτοσχεδιάσεις με πέντε νότες;
  • Αυτοσχεδιάζω με boomwhackers και άλλα...ηχηρά αντικείμενα.
  • Ο χαριτωμένος «Μπούκλης» τραγουδάει blues και μας μαθαίνει τα αρμονικά κουτιά!
  • Πως η μουσική του σώματος (Βody Μusic) μας βοηθά να αντιληφθούμε το ρυθμό;

Στήνουμε μια ορχήστρα Orff και σολάρουμε αυτοσχεδιάζοντας.

 

Το Σεμινάριο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας, εμψυχωτές, θεραπευτές, καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς, θεατρολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φοιτητές τμημάτων παιδαγωγικών και ψυχολογίας κ.ά. Δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις.

 

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Κατερίνα Αδαμοπούλου από μικρή έδειξε έφεση στο πιάνο και τη μουσική και ξεκίνησε τα πρώτα μουσικά της βήματα στην Κέρκυρα. Πήρε το πτυχίο πιάνου με Άριστα Παμψηφεί από το Εθνικό Ωδείο, δίπλωμα πιάνου με Άριστα Παμψηφεί και Α’ Βραβείο από το Μαιάνδριο Ωδείο με δασκάλα την σολίστ Κριστίν Τοκατλιάν. Είναι κάτοχος Πτυχίου Αρμονίας  (Ωδείο Φίλιππος Νάκας), Bachelor in Business Administration με ειδίκευση στο Marketing Communication (Deree College) και μεταπτυχιακού (MA) στο  Music Business Management με διπλωματική εργασία στο “Digital Music in Greece” (Westminster University, London). Ειδικεύτηκε στο Orff –Schulwerk ολοκληρώνοντας τις σπουδές της  στον τριετή μετεκπαιδευτικό κύκλο σπουδών στη Μουσικοκινητική Αγωγή Carl ORFF (σχολή Μωραΐτη) με θέμα πτυχιακής εργασίας «H διδασκαλία της blues στη jazz μέσα από το Orff».  Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μουσικοκινητικής Orff με τους: Barbara Haselbach, Ernst Wieblitz και Manuela Widmer, καθηγητές του Orff Institut στο Salzburg, καθώς και με τους Agelika Slavik, Ολυμπία Αγαλιανού, Δημήτρη Μαραγκόπουλο, Λένα Ροντούλη, και Κατερίνα Σαρροπούλου. Συνεχίζει τις σπουδές της στο Jazz piano και τραγούδι (Ωδείο Athenaeum). Στο body music και tapdance έχει παρακολουθήσει μαθήματα με τους Keith Terry, Roxanne Butterfly, Max Pollak, Simone Mongelli και Θάνο Δασκαλόπουλο. Έχει εργαστεί στη δισκογραφική εταιρία EMI Music στο Λονδίνο και στη Sony Music Entertainment στο τμήμα Strategic Marketing στην Αθήνα. Σήμερα διδάσκει πιάνο και μουσικοκινητική αγωγή σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διδασκαλία της Jazz στα παιδιά μέσω του Orff-Schulwerk. Παράλληλα συμμετέχει ως πιανίστας σε θεατρικές παραστάσεις και Jazz ensemble και οργανώνει σεμινάρια μουσικοκινητικής αγωγής για ενήλικες. Είναι φοιτήτρια στο διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών, στο τμήμα της Μουσικής Παιδαγωγικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:              Σάββατο, 16/3/19

ΤΟΠΟΣ:                           Ευελπίδων 29, Πεδίο Άρεως, Αθήνα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:                        11.00 – 16.30

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ:               Κατερίνα Αδαμοπούλου(Μουσικοπαιδαγωγός C. ORFF)

ΚΟΣΤΟΣ:                         40€ (Φοιτητές, άνεργοι και μέλη Anima 30€)

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Δηλώσεις συμμετοχής: εδώ

Πληροφορίες: 2108811227