Θεματικό σεμινάριο: "Θεατρικό παιχνίδι και διαχείριση συναισθημάτων"

Το Εργαστήριο Καλλιτεχνικής & Δημιουργικής Εκπαίδευσης ΑΝΙΜΑ, στο πλαίσιο του κύκλου Σεμιναρίων πάνω στην προσέγγιση και επεξεργασία εκπαιδευτικών θεμάτων «μέσω των τεχνών», διοργανώνει Σεμινάριο Θεατρικού παιχνιδιού με τίτλο:
"Θεατρικό παιχνίδι και διαχείριση συναισθημάτων".
 

ANIMA EDU 01

 

Το σύγχρονο σχολείο πρέπει να δίνει ευκαιρίες στο παιδί να προσεγγίζει κριτικά και να διευθετεί αρμονικά τις ποικίλες και σύνθετες καταστάσεις που αντιμετωπίζει. Για το λόγο αυτό, στο σχολείο το παιδί πρέπει να καλλιεργείται ολιστικά, δηλαδή τόσο σε νοητικό, όσο και σε κοινωνικό-συναισθηματικό επίπεδο.
Ωστόσο, ο ρόλος του σύγχρονου σχολείου  συχνά περιορίζεται στη διδασκαλία δεδομένων πληροφοριών. Τα τρέχοντα προγράμματα σπουδών παρουσιάζουν  νοησιαρχικές-τεχνοκρατικές τάσεις και παραμελούν τις συναισθηματικές διαστάσεις των διδασκόμενων θεμάτων.  
Πρωταρχικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού είναι οι εκπαιδευτικοί να επιμορφώνονται σε θέματα σχετικά με την αναγνώριση, την έκφραση και τη διαχείριση των συναισθημάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση, η θεατρική αγωγή έχει αναδειχθεί σε ένα εξαιρετικά γόνιμο, ευέλικτο και ανεξάντλητο πεδίο.


ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Το σεμινάριο σκοπεύει οι συμμετέχοντες να καταρτιστούν σχετικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ειδικά στοχευμένων στην καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης (αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων) μέσω της θεατρικής δράσης.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Στο συγκεκριμένο σεμινάριο, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή, τόσο με το θεωρητικό υπόβαθρο, όσο και με την πλούσια βιωματική διάσταση ενός δομημένου θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος (ασκήσεις ενεργοποίησης, φωνής, λόγου, φαντασίας, συνεργασίας, σωματικής και λεκτικής έκφρασης, παιχνίδια ρόλων, χρήση θεατρικών αντικειμένων και υλικών, αυτοσχεδιασμούς κ.ά.), το οποίο βοηθά αρχικά στον εντοπισμό, την αναγνώριση και την κατονομασία των συναισθημάτων, και στη συνέχεια στην πολυτροπική έκφρασή τους και εν τέλει σε προτάσεις διαχείρισης τους. 
 

  • Πρόγραμμα κατάλληλο για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο
  • Θα δοθεί Βεβαίωση παρακολούθησης
  • Ημερομηνία: Αναμένεται
  • Διάρκεια:
  • Χώρος: Anima (Ευελπίδων 29, Πεδίο Άρεως, Αθήνα)
  • Κόστος συμμετοχής:
  • Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής: εδώ

 

Εισηγήτρια: Ζωή Γυφτάκη (Θεατροπαιδαγωγός - Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού)

Anima Edu - Zoi GyftakiΗ Ζωή Γυφτάκη είναι παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας. Έχει εξειδικευτεί πάνω στο θεατρικό παιχνίδι, το drama therapy, την οργάνωση παραστάσεων με παιδιά, τη σωματική έκφραση και την εκπαιδευτική εμψύχωση. Επίσης, έχει επιμορφωθεί πάνω σε θέματα όπως: art therapy, κοινωνικό θέατρο, μουσικοκινητικά συστήματα, τάι-τσι, χορός, μακιγιάζ θεάτρου, ενδυματολογία, μουσειακή αγωγή, drama in education και παντομίμα. Έχει εργαστεί ως νηπιαγωγός και έχει υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για εκδοτικούς οίκους, μουσεία και άλλους χώρους παροχής εκπαίδευσης (εκδ. Νίκας, Καλειδοσκόπιο, Μουσείο Γουλανδρή, Παιδικό Μουσείο, Ερυθρός Σταυρός, Action Aid κ.ά.). Ασχολείται με τη διδασκαλία θεατρικού παιχνιδιού σε ομάδες παιδιών και παραδίδει σεμινάρια θεατρικής αγωγής, σχεδιασμού και υλοποίησης θεατρικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε εκπαιδευτικούς. Είναι η υπεύθυνη Θεατρικής Αγωγής στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο των Εκπαιδευτηρίων «Ελληνογερμανική Αγωγή». Από το 2006 είναι υπεύθυνη μαθημάτων θεατρικού παιχνιδιού στο Εργαστήριο Καλλιτεχνικής και Δημιουργικής Εκπαίδευσης ANIMA.