Σεμινάριο "Το Μαύρο Θέατρο στην εκπαίδευση" - Black Light Theater - 1/4/23

Σάββατο, 1 Απριλίου 2023

Μέσα από τη θεωρητική, αλλά κυρίως τη βιωματική προσέγγιση οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί - εμψυχωτές θα κατανοήσουν και θα προσεγγίσουν τις βασικές αρχές των τεχνικών του Μαύρου Θεάτρου (Blacklight theater), με στόχο να μπορούν να γευτούν τη μαγεία αυτού του είδους θεάτρου και στη συνέχεια να οργανώσουν παράσταση Μαύρου Θεάτρου στο Σχολείο.

01 Blacklight Theatre ANIMA EDU

Περιεχόμενο:
⦁    Εισαγωγή: Ιστορία του Μαύρου Θεάτρου. Εφαρμογή της τεχνικής του Μαύρου θεάτρου σε ομάδες παιδιών. 
⦁    Πρακτικές οδηγίες για την υλική και τεχνική υποδομή (φωτισμός, ένδυμα, σκηνικά, αντικείμενα κ.ά.).
⦁    Ασκήσεις για την κατανόηση της κινησιολογίας του Μαύρου Θεάτρου. Τεχνικές – παιχνίδια.
⦁    Επεξεργασία, σύνθεση και παρουσίαση μικρών ιστοριών από τα μέλη της ομάδας.

Εισηγητής: Δημήτρης Ζορμπαλάς

Απευθύνεται στους:    Εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές, θεατρολόγους, καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς, φοιτητές παιδαγωγικών και καλλιτεχνικών σχολών, κ.ά.

Τι είναι το Μαύρο Θέατρο;

"Το Μαύρο Θέατρο έρχεται από την Ασία, όπου αποτέλεσε μια μορφή διασκέδασης στις αυτοκρατορικές αυλές. Σε μία μικρή σκηνή καλυμμένη με μαύρο ύφασμα, μαυροντυμένοι κουκλοπαίκτες - μαριονετίστες κρατούσαν αντικείμενα τα οποία φωτίζονταν με φως κεριών. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η τεχνική μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από τον κινηματογραφιστή Georges Méliès και τον σκηνοθέτη Konstantin Stanislavski. Αργότερα, η τεχνική εξερευνήθηκε από τους avant-garde σκηνοθέτες. Αποκορύφωμα αποτελεί ο Jiri Srnec, ο οποίος ίδρυσε στην Τσεχοσλοβακία το National Black Light Theatre company, στο οποίο πειραματίστηκε με την αξιοποίηση του υπεριώδους φωτισμού (black light). Το μαύρο θέατρο βασίζεται σε ένα οπτικό τέχνασμα: οι ηθοποιοί παίζουν ένα παιχνίδι ορατού - αόρατου και, αξιοποιώντας την κινητική και ακουστική ακρίβεια, οδηγούν τους θεατές στην έκπληξη της αλλοίωσης των αποστάσεων, την ψευδαίσθηση της αιώρησης, τη μαγεία της εμφάνισης και της εξαφάνισης."

Ημερομηνία: 1 Απριλίου 2023
Διάρκεια: 10.30 - 16.00
Τόπος: Ευελπίδων 29, Αθήνα

Κόστος: 55€ (απόφοιτοι ΑΝΙΜΑ, θεατρολόγοι, ηθοποιοί, φοιτητές, άνεργοι - 45€)

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης
Δηλώσεις συμμετοχής – Πληροφορίες: πατήστε εδώ , τηλ. 2108811227