Η Ελένη Ζαχαροπούλου ταξιδεύει με τις Οδύσσειές της...

«Το σημαντικό είναι να μη χάσεις την πυξίδα σου»

Αναδημοσίευση από το elculture.gr

 

Η Ελένη Ζαχαροπούλου, σκηνοθετεί τις «Οδύσσειες», μία performance που ξετυλίγει αληθινές ιστορίες ανθρώπων που βρίσκονταν σε αναζήτηση της δικής τους Ιθάκης και παρουσιάζεται στο Bob Theatre Festival και στο ΚΕΘΕΑ RELOAD 3.0 festival, στις 3 και 11 Ιουνίου αντίστοιχα.

 

Eleni Zacharopoulou - Krama

 

Το ελc της ανέθεσε μία αποστολή, να μας παρουσιάσει όλα όσα θα δούμε σε λίγες ημέρες από κοντά αλλά και να θέσει σε όσους συμμετέχουν στην performance, μία ερώτηση  για το ταξίδι τους μέχρι να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό.

Εδώ, λοιπόν, όλα όσα μας μεταφέρει:

Μετρήσαμε αποστάσεις, χαράξαμε διαδρομές, τοποθετήσαμε με μια πινέζα στο χάρτη την Ιθάκη μας.. και ξεκινήσαμε.

Η performance «Οδύσσειες» αποτελεί μια σύνθεση βασισμένη στην Οδύσσειατου Ομήρου και σε προσωπικές αφηγήσειςμαρτυρίες ανθρώπωνκαθημερινώνηρώων που παλεύουν με τον πόλεμο, τα ναρκωτικά, την εκμετάλλευση και εμπορία ανθρώπων, την απώλεια, την ασθένεια, το αλκοόλ, τη μοναξιά.

«Το ταξίδι προς την Ιθάκη δεν είναι καθόλου εύκολο… όπως και οι πρόβες

Η θεατρική ομάδα Κράμα με μέλη από το Αφγανιστάν, το Ιράν, τη Λιθουανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Γεωργία, την Αλβανία, την Γαλλία και την Ελλάδασυνταξιδεύουν ανταλλάσσοντας εμπειρίες, μύχιες σκέψεις και δυσκολίες που πέρασαν ή που περνούν, όσοι δεν έχουν φτάσει ακόμη στη δική τους Ιθάκη. Πρόσφυγες, μετανάστες και Έλληνες που συναντώνται επί σκηνής παλεύοντας με Σειρήνες, Σκύλες και Χάρυβδες. Φόβους, αγωνίες, κινδύνους. Πειρασμούς και χίμαιρες.

«Το ταξίδι προς την Ιθάκη δεν είναι καθόλου εύκολο… όπως και οι πρόβες μου λέει γελώντας… «Αλλά σίγουρα μαθαίνεις πολλά».

Ρωτώ τον καθένα ξεχωριστά:

Τι έμαθες από το ταξίδι σου;

Hossein

Έμαθα να παλεύω και να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες, να είμαι πιο δυνατός.

Εύη

Να μην ενθουσιάζομαι εύκολα!

Κατερίνα

Να ακολουθώ  αυτό που κάνει την ψυχή μου ευτυχισμένη και να αποδέχομαι αυτά που αναγκαστικά πρέπει να αποδεχτώ.

Rokas

Μια ανάσα ηρεμίας κάνει μεγάλη διαφορά.

Hossein

Πώς να διαχειρίζομαι τον εαυτό μου… Νομίζεις ότι ξέρεις, αλλά τελικά όταν ταξιδεύεις μόνος μαθαίνεις τον εαυτό σου. Χρήσιμη γνώση για το μέλλον.

Sofia

Το ταξίδι μου ήταν δυσβάστακτο.. πολλές φορές νόμιζα πως θα πεθάνω, άλλες φορές το ευχόμουν κιόλας… Όμως μέσα μου, στις πιο δύσκολες στιγμές, μια φωνή μου έλεγε να έχω υπομονή, να αγωνιστώ και να μην τα παρατήσω… Στο τέλος έμαθα πως όποιος επιμένει και προσμένει, ανταμείβεται, πως δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε την ελπίδα και ότι το να προσπαθείς πάντα φέρνει αποτέλεσμα.

Philippe

Αν θέλω κάτι πολύ, μπορώ να το καταφέρω.

Rudina

Να αγαπώ τον εαυτό μου, να εκτιμώ αυτά που έχω, να συνεχίσω να παλεύω παρ’ όλα τα εμπόδια και να χαίρομαι την κάθε στιγμή.

 


Info:

– Bob Theatre Festival | Κυριακή 3 Ιουνίου, στις 21.15 | BIOS

– ΚΕΘΕΑ RELOAD 3.0 festival | Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018, στις 21.00 | Θέατρο Κάρολος Κουν

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία/κείμενο – διδασκαλία: Ελένη Ζαχαροπούλου

Μουσική σύνθεση – επιμέλεια: Κατερίνα Δεληγιαννίδου

Ερμηνεύουν: Hossein Amiri, Hossein Hosseinzade, Nikolay Baev, Rokas Balbieris, Εύη Χαραλάμπους, Κατερίνα Δεληγιαννίδου, Philippe Meunier, Madonna Chaduneli, Aleksandra Verbenets, Rudina Guda, Sofia Gelashvili

ΣημείωσηΟι ιστορίες είναι αληθινές χωρίς απαραίτητα να αντιστοιχούν στον κάθε αφηγητή. Στη παράσταση έχουν χρησιμοποιηθεί αποσπάσματα από την Οδύσσεια του Ομήρου σε μετάφραση Ν. Καζαντζάκη – Ι. Κακριδή και το «Άγγιγμα του Χρόνου», Μ. Αναγνωστάκη.

Σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ MOSAIC.