Θεματικό σεμινάριο: "Συναισθηματική Νοημοσύνη και Θεατρικό παιχνίδι". Ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης στο σχολείο. Σάββατο, 1/12/18.

Το Εργαστήριο Καλλιτεχνικής & Δημιουργικής Εκπαίδευσης Anima ανακοινώνει τη διοργάνωση Σεμιναρίου Θεατρικού Παιχνιδιού, στο πλαίσιο του κύκλου Σεμιναρίων πάνω στην προσέγγιση - επεξεργασία εκπαιδευτικών θεμάτων «μέσω των τεχνών» 2018-19.

 

 

ANIMA EDU 01

 

 

Ο ρόλος του σύγχρονου σχολείου δεν είναι να διδάξει δεδομένες πληροφορίες, αλλά να μάθει στα παιδιά τρόπους να προσεγγίζουν κριτικά τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν, να τα βοηθήσει να ζουν αρμονικά σε πολλαπλά και σύνθετα περιβάλλοντα, με λίγα λόγια να τους προσφέρει ευκαιρίες να ωριμάσουν ολιστικά, δηλαδή τόσο σε νοητικό, όσο και σε κοινωνικό-συναισθηματικό επίπεδο. Ωστόσο, στα τρέχοντα προγράμματα σπουδών, οι νοησιαρχικές-τεχνοκρατικές τάσεις που επικρατούν ανακάμπτουν τις συναισθηματικές διαστάσεις των διδασκόμενων θεμάτων.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να επιμορφώνονται σε σχέση με το περιεχόμενο και την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία στοχεύουν ειδικά στη συναισθηματική αγωγή και την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών. Σε αυτό τον προσανατολισμό, η θεατρική αγωγή έχει φανεί ένα εξαιρετικά γόνιμο, εύκαμπτο και ανεξάντλητο πεδίο.

ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Οι συμμετέχοντες να καταρτιστούν σχετικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων ειδικά στοχευμένων στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης μέσω της θεατρικής δράσης.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Στο συγκεκριμένο σεμινάριο, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή, τόσο με το θεωρητικό υπόβαθρο, όσο και την πλούσια βιωματική δράση ενός δομημένου θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος (ασκήσεις ενεργοποίησης, φωνής, λόγου, φαντασίας, συνεργασίας, σωματικής και λεκτικής έκφρασης, παιχνίδια ρόλων, χρήση θεατρικών αντικειμένων και υλικών, αυτοσχεδιασμούς κ.ά.), που βοηθά αρχικά στον εντοπισμό, την αναγνώριση και την κατονομασία των συναισθημάτων, στη συνέχεια, στην πολυτροπική έκφρασή τους και εν τέλει σε προτάσεις διαχείρισης τους.

Εισηγήτρια: Ζωή Γυφτάκη (Θεατροπαιδαγωγός - Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού)

ANIMA EDU - GYFTAKI Z|.Η Ζωή Γυφτάκη είναι παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας. Έχει εξειδικευτεί πάνω στο θεατρικό παιχνίδι, το drama therapy, την οργάνωση παραστάσεων με παιδιά, τη σωματική έκφραση και την εκπαιδευτική εμψύχωση. Επίσης, έχει επιμορφωθεί πάνω σε θέματα όπως: art therapy, κοινωνικό θέατρο, μουσικοκινητικά συστήματα, τάι-τσι, χορός, μακιγιάζ θεάτρου, ενδυματολογία, μουσειακή αγωγή, drama in education, παντομίμα κ.ά. Έχει εργαστεί ως νηπιαγωγός και έχει υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για εκδοτικούς οίκους, μουσεία και άλλους χώρους παροχής εκπαίδευσης (εκδ. Νίκας, Καλειδοσκόπιο, Μουσείο Γουλανδρή, Παιδικό Μουσείο, Ερυθρός Σταυρός, Action Aid κ.ά.). Ασχολείται με τη διδασκαλία θεατρικού παιχνιδιού σε ομάδες παιδιών και παραδίδει σεμινάρια θεατρικής αγωγής, σχεδιασμού και υλοποίησης θεατρικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε εκπαιδευτικούς. Είναι η υπεύθυνη Θεατρικής Αγωγής στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο των Εκπαιδευτηρίων «Ελληνογερμανική Αγωγή». Από το 2006 είναι υπεύθυνη μαθημάτων θεατρικού παιχνιδιού στο Εργαστήριο Καλλιτεχνικής και Δημιουργικής Εκπαίδευσης ANIMA.

  • Πρόγραμμα κατάλληλο: για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο
  • Θα δοθεί Βεβαίωση παρακολούθησης
  • Ημερομηνία: Σάββατο, 1/12/18
  • Διάρκεια: 11.00 – 16.30
  • Χώρος: Anima (Ευελπίδων 29, Πεδίο Άρεως, Αθήνα)
  • Κόστος συμμετοχής: 50€ (Φοιτητές ΑΝΙΜΑ: 30€ / Άνεργοι, φοιτητές, μέλη Π.Ε.ΣΥ.Θ.: 40€)

 

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής εδώ